Otthon anyával

Otthon anyávalOtthon anyával

Babajátszótér, babajátszóház, babatorna, babaúszás, babamuzsika, babaangol, babaklub, babameditáció és még sorolhatnám. Más el sem tudja képzelni, milyen fárasztó tud lenni manapság egy kismama élete.

Igen, az anyukák ma már számtalan program közül válogathatnak legapróbb gyermekeik számára is. Sokszor valóságos órarendet készítenek, hiszen nem kis tervezőmunkát igényel e sok program beépítése a napirendbe. A babának és a mamának is fontos, hogy járjon közösségbe, méghozzá olyan közösségbe, ahol hasonló korú, hasonló helyzetű, hasonló problémákkal küzdő, és hasonló örömöket átélő gyermekekkel és kismamákkal találkozhatnak. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyermek első három évében a sok fejlesztő és kikapcsolódást nyújtó foglalkozás megjelenése ellenére a fő szerep még mindig az édesanyáé kell, hogy legyen. Fontosak az anyával töltött értékes percek. Minden más csak ez után következhet. Ha csak néhány órát van kettesben a baba az édesanyjával naponta, az is ezerszer többet ér bármilyen más programnál. Persze mint mindig, itt is van egyetlen kivétel. Mégpedig az a kevés idő, amikor az édesapa is velük van.

De vajon mi történik otthon? Rendrakás, főzés, mosás, takarítás, öltözködés. Ezt a baba türelmesen végignézi. És aztán? Íme, néhány ötlet, hogyan tegyük változatossá, élvezetessé a házimunkát, és a közös szabad perceket.

Mosás: a világos és sötét ruhák szétválogatása, a gépbe való bedobálás, majd a tiszta ruhák kiszedése, hihetetlenül hangzik, de mind, mind nagy élmény egy kisgyermek számára. A nagyobbak még a zoknik teregetésében is tudnak segíteni.

Ágyneműcsere előtt az összes párnát és paplant betehetjük a szoba közepére egy jó nagy kupacba. Igaz, hogy ez nem egy színes, hatalmas légvár, de pici gyermekünk mégis nagyon jól fogja érezni magát, míg ezen a kupacon hempereghet, ugrálhat, alá mászhat, sőt, még anyát, apát is betemetheti egy-egy takaróval, párnával.

Rendrakás, takarítás: pici korban a gyerekeknek még örömet okoz, ha segíthetnek a házimunkában. Ezáltal az édesanya számára is játékká válik mindaz, ami korábban csak nyűg volt. Ilyen a rendrakás és a takarítás. A baba számára nagyon nagy sikerélményt nyújt, ha oda tud hozni hozzánk valamit, amit kérünk tőle, vagy ha a helyére tud tenni valamit. Sőt, ha mindezt este elmeséljük apának is, akkor nagyon büszke lesz magára csemeténk. A takarítás is jó móka lehet. Elég, ha csak egy rongyot kap a kezébe, és azzal bármit letörölhet, amit szeretne. Biztosan szebben fog csillogni az egész lakás, mint hogyha nem segített volna. Később már a porszívózás, sőt az ablakpucolás is a kedvenc játékok közé léphet elő. A legjobban persze a felmosás izgat mindenkit. És természetesen nem játékvödörrel, és játékfelmosóval. Hiszen azzal nem lehet igaziból felmosni!

Hazamegyek,

Kinyitom az ajtót,

Kinyitom az ablakot,

Kisöprögetek,

Becsukom az ajtót,

Becsukom az ablakot,

Csavarok egyet a kulcson

És elmegyek hazulról”.

Főzés: egy műanyag tállal és egy kis fakanállal a pici baba szépen utánozza anyukáját főzés közben. Közben végig mondjuk neki, éppen mit csinálunk, milyen zöldséget, fűszert, eszközöket használunk, és persze, hogy mi lesz belőle. Később, amikor már nagyobb lesz, biztosan ő is a pulton szeretne dolgozni velünk. Egy széket odatolva ez könnyen megoldható. Ne zárjuk ki őt semmiképpen a főzésből! Itt is megkérhetjük olyan dolgokra, hogy vegyen elő valamit a fiókból, vagy akár a hűtőből. Hogy keverjen meg valamit, ami persze nem a tűzhelyen van, vagy törölje le a könnyeket a szemünkről hagymavágás közben. És természetesen az asztal megterítése is legyen a játék része. Az evőeszközök elhelyezése, a szalvéta hajtogatása mind, mind nagyon fontos feladatok, amit más el sem tudna végezni.

Ha a főzős játékot azzal kezdjük, hogy előtte kimegyünk a piacra bevásárolni, akkor lesz igazán teljes az élmény.

Borsót főztem,

Jól megsóztam,

Meg is paprikáztam,

Ábele, bábele, fuss!”

Öltözködés: még ki sem jöttünk a kórházból, de már úgy öltöztettük a babát, hogy közben játszottunk: bedugjuk a kezecskédet, most dugjad a lábacskádat… Fontos, hogy az öltözés maradjon meg mindig játéknak. Persze folyamatosan változó, mindig fejlődő játéknak. Lassan eljutunk oda, hogy a baba már megmutatja, hol vannak a ruhái, kiválasztja őket a színük alapján, később már elő is tudja venni. Rohan a pelenkázó asztalhoz, ha éppen az a játék lényege, vagy kigombolja a ruháját, ha arra kérjük. Ez mind, mind játék, ezt sose felejtsük el!

Keze, lába van neki,

Szeme, füle van neki,

Orra, szája van neki,

És hol fut a kis nyuszi?”

Kreatív anyukák: persze nem csak házimunkából áll egy kisbaba élete. Rengeteg igazi játéka is van, amivel szívesen játszik. Aztán megunja, ilyenkor az édesanyja néhány napra elrejti, majd mikor újra előkerül, a baba hihetetlenül örül a megkerült játéknak. Csörgők, rágókák, babák, műanyag és fa figurák, zenélő és logikai játékok, labdák, búgócsigák, hintalovak. Csak néhány dolog, ami nem hiányzik egyetlen pici baba játéktárából sem. És ők mégis mivel játszanak? Színes csomagolópapírral, üres vizespalackkal, apa drága telefonjával, anya kedvenc cd lemezének tokjával. Ilyenek a gyerekek. Kreatívak. Ne gátoljuk őket ebben, hanem legyünk partnerek! Persze ne biztassuk őket arra, hogy rágják ki a távirányító gombjait, hanem találjunk ki hasonló, de mégis veszélytelen játékokat!

  • A picik még nem tudják lecsavarni a műanyag palackok tetejét. Ezért tehetünk bele rizst, homokot, vizet. A vizet akár meg is színezhetjük egy kis ételfestékkel vagy szörppel. Izgatottan várja majd gyermekünk reggelente, ma vajon mi lesz az üvegben?

  • Használhatjuk a különböző papírhengereket mikrofonnak, távcsőnek, gurigathatjuk őket egymásnak, de akár ki is színezhetjük őket.

  • Ha a különböző reklámújságokból, papírdobozokból kivágjuk a színes képeket, és kartonra ragasztjuk őket, folyamatosan bővülő képkészletünk lesz, mely rengeteg játéklehetőséget rejt magában. Rakjuk őket sorba, fordítsuk le mindet, vegyük elő, tegyük be a tartójába, válogassuk szét! Melyiket tudjuk megenni, melyiken vannak emberek, melyeken vannak állatok? Melyik tetszik neked a legjobban? Melyik a legfélelmetesebb? stb.

  • A bébiételek kupakjai szintén remek játékok. Lehet őket rázni egy kosárban, lehet őket rakosgatni ide-oda. Később már szín szerint szét tudja őket válogatni a baba, még később a számolást is gyakorolhatjuk velük, sőt, akár képeket is kirakhatunk belőlük.

  • Pokrócokból, párnákból, fotelekből remek kis kuckót építhetünk. Arra nem árt felkészülni, hogy néhány napig biztosan nem szedhetjük szét.

  • Fényképek: a gyerekek nagyon szeretnek képeket nézegetni. Érdemes albumokat készíteni, így ezeket bármikor elő tudjuk venni egy kis nosztalgiázáshoz. Brigi, mivel a családtól nagyon messze élnek, egy különleges album szerkesztésén dolgozik. Mindenkinek – a nagypapának, nagymamának, nagynéniknek, nagybácsiknak, unokatestvéreknek – lesz egy-egy külön oldala. Itt csak róla lesznek képek. Arról, ahol lakik, ahol dolgozik, ahogy kikapcsolódik, és persze ahogyan Brigi kisfiával játszik. Így talán nem lesznek annyira idegenek, amikor néha látogatóba mennek hozzájuk. Kicsit olyan lesz, mintha minden nap találkoznának.

  • És persze a nagy klasszikusok sem hiányozhatnak a sorból: a kendős kukucs, a bújócska, a fogócska, a tánc, a mondókázás, a közös ének, a meseolvasás, a nagy séták, és az izgatott készülődés apa esti érkezésére.

Nagyon boldog, tartalmas, örömteli együtt töltött otthoni perceket kívánok!

Varázskertes szép napot!

Ujvári Andi
BabaMamaHáz vezető

Hozzászólás beküldése

*