Légúti megbetegedés megelőzése: orrnyálkahártya duzzanat kezelése

A légutak megbetegedésére egy nagyon fontos tudnivaló van, amit érdemes szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb beavatkozás, amit a szülő megtehet: az orrnyálkahártya duzzanatot megszüntetni.

Ha az orrnyálkahártya duzzadt, a kisgyermek nem tudja kifújni az orrát, vagy nem tudjuk kiszívni orrszívó porszívóval. Az orrdugulást már mi, felnőttek is ismerjük és tudjuk, hogy olyankor nem távozik a váladék, bárhogy erőlködünk. A kisbabáknál ugyanez történik, ha duzzadt az orrnyálkahártya, ezért fontos, hogy a duzzanatot megszüntessük.

Napközben gyógyszertárban kapható tengervizes orrspray segítségével könnyen megoldható. A sprayben található só megszünteti az orrnyálkahártya duzzanatot és oldja a váladékot, így könnyen ki tudja fújni (vagy orrszívóval ki lehet szívni) a kisgyermek a váladékot.  Befújás után néhány percet érdemes várni és utána könnyen távozik a váladék, így tisztán lehet tartani az orrüreget.

Éjszakára a gyermekorvos által javasolt orrcseppet célszerű használni, ami szintén a nyálkahártya duzzanatot csökkenti, így nem csurog hátra a váladék, de fontos tudni, hogy nem tanácsos hosszú ideig használni az orrcseppet: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/natha_influenza/cikkek/orrcsepp-abuzus_ezert_ne_hasznaljuk_hosszan/20130307103721

Az orrfújásról ami tudni érdemes: ha a gyermek a fejét előre-oldalra billenti, akkor a gravitáció is segít az orrfújásban. Itt található egy hasznos cikk erről: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/legzoszervi_megbetegedesek/cikkek/a_helyes_orrfujas_technikaja/20070201095135

Az orrcseppentés helyes módja: fejet NEM hátra hajtani, mert a szájpad orrüregi oldalán végigcsorog és lenyeli a gyerek annak pedig nincs hatása. Kicsit előre, oldalt kell ehhez a fejet tartani, és a gyerek finoman szívja az orrát cseppentés közben, mert így felszívja a cseppet (de ha ez nem sikerül, másik megoldás: miközben a gyermek fekszik az ágyon, a fejét oldalra fordítjuk, majd abba az orrlyukba, amelyik lejjebb van, tehát közelebb az ágyhoz, becseppentünk az orrába és utána az ellenkező oldali orrlyukat befogjuk, majd megkérjük a gyermeket, hogy szívja fel – ez természetesen csak akkor működik, amikor a gyermek megérti és végrehajtja, amit kérünk), utána az orrcimpát össze kell nyomogatni gyorsan egymásután, hogy minél jobban “szétmenjen” a gyógyszer és víz az orrban.

Még egy fontos dolog: nem szabad nagy vákumot használni az eldugult orrban, tulajdonképpen ilyen esetben nem is jó használni az orrszívót, csak ha váladék dugítja el.

Van még néhány nagyon jó módszer, aminek nagyon jó hatása van, az inhalátor maszk vagy az orrzuhany használata. Ezek az eszközök ugyanezt a célt szolgálják. A sós vizes inhalátor használata oldja a váladékot és csökkenti a duzzanatot, az orrzuhany a makacs lerakódásokat távolítja el, ezek hasznos kiegészítők lehetnek betegség esetén.

Ez azért fontos, mert ha a váladék nem reked meg vagy nem jut tovább a légutakba, nem okoz további szövődményeket (pl köhögést), vagy ezzel megelőzhető az orr melléküregeiben, légutakban való lerakódás, ami az orr melléküregeinek (arcüreg-gyulladás, homloküreg gyulladás) és az alsóbb légutak gyulladását okozhatja. Ha a légutak elzáródnak a váladéktól, azt a szervezet köhögéssel próbálja meg eltávolítani.

A kórokozók a kisgyermek orrán, száján keresztül jutnak el a szervezetbe. Ha már az elején megállítjuk, akkor nem okoz további problémát, ezért fontos szem előtt tartani az orrüreg és az orr melléküregeinek a kezelését.

Dr. Mihalik Péter tüdőgyógyász tanácsával írta – Mihalik Piroska

Hozzászólás beküldése

*