Balesetek megelőzése gyermekkorban

Kedves Szülők!

Nagyon fontos, hogy a gyermekeket mindig életkoruknak megfelelően kell felkészíteni, és felügyelni, otthon, játszótéren, úton, autóban, strandon.

A pici, 3 év alatti gyerek nem téveszthető szem elől, de ezen kívül már ebben a korban is fontos, hogy elkezdjük tanítani a veszély helyzetek elkerülésére.

A vegyszereket, gyógyszereket nem elég elzártan tartani, meg kell tanítanunk a gyereknek, amint lehet, hogy ha véletlenül mégis elől marad,  azokhoz nem nyúlhat.

A konyhában a forró edények közelsége is nagy veszély forrás, ezért a kicsik elől célszerű ráccsal elzárni ezt a területet. Tapasztalatom szerint, ha következetesek vagyunk, gyorsan megértik a gyerekek, a konyha nem játszótér, sem az égés veszély, sem a hegyes, éles konyhai eszközök jelenléte miatt.

A konnektorokat célszerű vakdugóval védeni, de mellette meg kell tanítani a gyereknek, hogy nem nyúlunk hozzá, mert máshol, nem biztos, hogy le van dugózva, és ha a gyerek azt hiszi veszélytelen, nyugodtan belenyúlkál, és éppen ezzel veszélyezteti magát. A lényeg, hogy az élet adta szituációkban, a gyerek életkorának megfelelően mindig fel kell hívni a gyerek figyelmét a veszélyre, és annak elkerülési módjára.

Ha autóval egyszerre 2-3 gyerekkel utazunk, fontos, hogy ne az úttest felöli oldalról közelítsük az autót, egyszerre tereljük be a gyerekeket az utastérbe, és csak ez után kezdjük egyesével bekötögetni az ülésbe Őket. Sokszor látom, hogy a szülő egyik gyereke bekötésével bajlódik, közben a másik 3 éves, a háta mögött, felügyelet nélkül áll a forgalomtól 2 méterre.

Ha vízpartra strandra megyünk, előre beszéljük meg a szabályokat. Már kicsi korától tanítsuk a gyereket  arra, hogy felnőtt felügyelete nélkül nem megyünk vízbe! Akkor sem, ha azt gondolja magáról a gyermek, hogy tud úszni. A víz veszélyes üzem!! Szabad vizekben, fontos megtanítani, hogy ha nem látjuk a víz alját, nem ugrálunk bele, ha vízi járművel megyünk be, és ugrálni szeretnénk, először lemászik egy felnőtt, ellenőrzi a víz mélységét, a talaj minőségét (nincs –e vas, kő az alján), majd óvatosan megmártózik mindenki, és csak utána kezdődhet az ugrálás. Fejest csak a testmagasság 1,5 x-es mélységű vízbe lehet biztonságosan ugrani vízfelszín magasságból. Strandon veszélyes a vizes kövön való futkosás, ezt is célszerű mellőzni. Vízbe csak akkor ugrunk, ha megnéztük, a medencében nincs alattunk senki. Ez nekünk egyértelmű, de a gyereknek tanítani kell.

Játszótéren hasznos, ha megtanítjuk a gyereknek, hogy ha átmegy másik játékra, szóljon mindenképpen, és ne tűnjön el a szemünk elől. Ha 2-3 gyerekre kell felügyelni, nem tudjuk mindet minden pillanatban a szemünkkel követni, ezért nagyon fontos, hogy Ők is kivegyék a részüket a felelősség vállalásból. A nagyokat tanítsuk meg arra, hogy figyeljenek a kicsikre is. Ez természetesen ne nyomja rá a bélyegét a nagy szabad játékára, de a nagyobb bölcsiseim, ösztönösen is segítik, terelgetik a piciket, ezt csak meg kell erősíteni.

Folytathatnám a felsorolást, a veszélyek tárháza végtelen, nem említettem, hogy tele szájjal nem ugrálunk, nem szaladgálunk… szerintem fontos, hogy a gyerek mindig tisztában legyen azzal, hol, mit szabad, és mit nem, ezt pedig tőlünk, szülőktől tudja megtanulni.

Ha valakinek volna észrevétele, kérdése, szívesen fogadom.

Balesetmentes gyermeknevelést kívánok!

Piczek Antónia 30/392-7226
Sün Balázs Gyermekfelügyelet vezetője

Egy kis kiegészítésként:

A konyhát bár lezárjuk, készüljünk fel arra, hogy ha netán elfelejtetnénk, mégis legyen biztonságosabb, célszerű az edényeket hátra tenni, nem elől főzni, az edény fülét ne fordítsuk kifelé (ez vonatkozik a teás vagy kávés bögrére is). Nagyobb gyermeknek ne adjunk oda meleg ételt, hogy vigyázzon, mert forró, lehet, hogy elkezdi legyezni és azzal a lendülettel magára vagy a testvérkére borítja. Az éles evőeszközöket zárt fiókban célszerű tárolni! Ha magasra tesszük, nem biztos, hogy megoldás, mivel a gyermek fel tud mászni a munkalapra sokkal könnyedébben, mint gondolnánk.

Ne hagyjuk magára a fürdőszobában a gyermeket, nehogy a forró vizet magára engedje. Nagyon kevés vízbe képesek a gyermekek megfulladni, erre is érdemes figyelni. Ha van gázkazán, állítsunk be olyan hőmérsékletet, hogy ne tudja leforrázni magát a kisgyermek.

Ingyenes ugrálóvárba figyeljünk oda, hogy hány gyermek lehet bent egyszerre, figyeljük a gyermekeket, mert összeüthetik a fejüket vagy ha a vár esetleg eldőlne, egy gyermek beszorulhat és a többiek átgyalogolhatnak rajta.

Tömegközlekedésen adjuk át a helyet a gyermekeknek. Nem azért, mert ők nem bírnak állni, hanem azért, mert ha fékez a busz, nem tudják magukat megtámasztani, nem tudnak olyan erősen kapaszkodni. Ha tömeg van a járművön, vegyük magunk elé gyermekünket, nehogy letapossák. Fontos figyelni, hogy a gyermekek nincsenek szemmagasságban. Ha lehet, ne csak előre nézzünk tömegközlekedési járműveken, hanem nézzünk magunk elé és köré is, nehogy eltapossunk egy kicsi gyermeket. Leszálláskor az édesanyának fontos figyelni, hogy a gyermeket vagy magával egyszerre vagy maga után vegye le a járműről, mert egyébként előfordulhat, hogy a gyermek leesik és nem tudja megfogni. Ha két gyermekkel és babakocsival közlekedünk, akkor figyeljünk arra, hogy ha az egyik gyermek már leszállt, a vezető nem biztos, hogy tudja, hogy mi is utána fogunk leszállni, a kezünket tegyük az ajtóba, hogy látsszon a tükörből, hogy még tart a leszállás, kérjünk segítséget valakitől, így mi lentről tudjuk fogni a babakocsit és fentről leadják nekünk, ez nagyon jól szokott működni.

Közlekedéssel kapcsolatban: tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy ne az út szélén közlekedjenek, mert elsodorhatja egy kisíklott autó, ne menjenek tőlünk messze, hogy meg tudjuk védeni őket az esetleges szerencsétlenségtől. Nagyobb tömegben ne engedjék el a kezünket! Ha lehet, ne menjünk szorosan a kerítés mellett, vagy figyeljünk a kutyákra. Kutyát csak akkor lehet simogatni, ha a gazdájával már megbeszéltük, hogy lehet és szabad. Ez fontos! Ha a gazdi nem javasolja, tartsuk tiszteletben. Ne etessük a kutyákat gyermekünk és a házőrző védelmében sem.

Ha gyermekünk kerékpározni kezd, fontos megtanulnia, hogy egyelőre nem mehet át az úttesten egyedül. Én mindig azt mondom gyermekeimnek, hogy csak a kerítés végéig mehetnek és ott várjanak meg, így nem fordulhat elő, hogy egy autó szűken veszi be a kanyart és a gyerekeket elsodorja.

Strandoláshoz, úszáshoz: ha lehet, olyan uszodába vagy strandra menjünk gyermekünkkel, ami nem annyira kedvelt és nincsenek olyan nagyon sokan (lsd Erzsébetligeti Strand vagy Szentmihályi Uszoda stb), uszodába ha lehet olyankor, amikor oktatás van és akkor gyermekünk is megtanulhat úszni. A vízbiztonság nagyon fontos, ezt elsajátíthatja több helyen, például a Stilianos Babauszodában, ahol nem klórozott víz van, hanem UV-val fertőtlenítik a vizet. Fontos, hogy a gyermek első találkozása a medencével úgy legyen, hogy mellette van egy oktató, aki bent van a gyermekekkel a vízben, az sokkal biztonságosabb. További hasznos információk: http://www.origo.hu/egeszseg/20120629-vizbefult-mentesenel-kritikus-az-elso-45-perc.html

Néhány baleseti forrás még itt: http://bp16.babamama.info/16-kerulet/baleseti-forrasok/

További hasznos ötletüket várjuk szeretettel a piroska103@gmail.com címre is, hogy segítségére lehessünk a többi szülőnek, a balesetmegelőzés érdekében.
Köszönettel – babamama.info szerkesztősége.

Hozzászólás beküldése

*